Rode uien jam
Misschien lijkt het soms alsof kerst voor foodbloggers een maand eerder is. Op bijna alle blogs komen complete kerstdiners voorbij. Super handig natuurlijk, bronnen van inspiratie voor alle mensen die nog kerst gaan vieren. Mijn kerst was gewoon met kerst, dus je zult wat recepten van mijn kerstdiner voorbij zien komen de komende tijd. Misschien te laat voor het afgelopen kerstdiner, maar hopelijk een bron van inspiratie voor volgend jaar. Om te beginnen deze rode uien jam.
Ik maakte deze rode uien jam voor bij een zelfgemaakte paté. En hoe simpel dit ook klinkt, dit was echt het hoogtepunt van het gerecht. Het maakte het helemaal af. En ik kan me voorstellen dat veel mensen geen paté zelf maken. Deze rode uien jam is ook heerlijk op een boterham oude kaas, hartig maar zoet. Zie je, heb je toch nog iets aan mijn kerstrecepten terwijl het geen kerst meer is. Ik baalde zelf in ieder geval enorm dat ik niet nog een pot had gemaakt.
Deze rode uien jam kun je makkelijk lang bewaren, hetzelfde als andere soorten jam. Maar eigenlijk zou het me verbazen als je deze pot niet direct dezelfde dag leeg eet. Of misschien ben ik de enige die hier echt niet vanaf kan blijven.
Behalve koud is deze jam ook heerlijk als hij warm is. Bijvoorbeeld bij kleine gehaktballetjes of een heerlijke varkenshaas. Meer heb je echt niet nodig.
In het buitenland zie je veel vaker dat ze een jam bij een warme maaltijd serveren. We kennen allemaal de Zweedse gehaktballetjes van de IKEA. En mijn Duitse schoonzus vertelde laatst dat ze in Duitsland ook wel eens speciale jam in champignonsoep deden. Ik durfde het zelf niet aan om te proberen, want ik vind champignonsoep zelf al heerlijk. Maar mijn vriend probeerde het wel en vond het erg lekker. Ik hou het nog wel even bij deze rode uien jam.
Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!


- 1 kilo rode uien
- 1 glas rode wijn
- 150 gram suiker
- scheut balsamico azijn
- 2 laurierblaadjes
- 50 gram roomboter
- Smelt de roomboter in de pan.
- Snij alle uien in dunne halve ringen.
- Fruit de uien zachtjes aan en laat ze zachtjes en lang fruiten tot ze helemaal zacht zijn.
- Ze stonden bij mij zeker drie kwartier rustig te bakken.
- Doe de suiker erbij en laat dit rustig een beetje verkleuren.
- Voeg daarna de wijn, laurierblaadjes en balsamico azijn toe.
- Goed roeren en de rode uien jam nog eens een half uur zachtjes laten pruttelen.
- Als je de rode uien jam langer wilt bewaren de pot eerst steriliseren.
- With love,
Wat grappig, ik heb dit nog nooit gezien! Lijkt me leuk om eens te proberen :)
Lijkt me lekker met bijvoorbeeld vlees :-)!
Ken het recept. Errug lekker, inderdaad. Vind het goed passen bij kipfilet.